Yoğun meme dokusu olan kişiler ile yoğun meme dokusu olmayan kişiler karşılaştırıldığında, yoğun meme dokusu olanlarda meme kanseri riski daha fazladır. Yoğun meme yapısı olan kadınlar, ek inceleme yöntemlerinin fayda ve zararlarını doktorları ile konuşarak tartışmalı ve buna göre karar vermelidir.
Özel Sentez Polikliniği, Radyoloji Uzmanı, Dr. Işıl Tunçbilek yoğun meme dokusu ve meme kanseri ilişkisi hakkında bilgi verdi.
Yoğun meme yapısı ne demektir?
Meme dokusu, temel olarak üç çeşit dokudan oluşmaktadır;
Yağ dokusu
Bağ dokusu
Bez dokusu
Bağ dokusu ve bez dokusu mamografide beyaz olarak görülürken, yağ dokusu siyah olarak görülür. Eğer mamografide görülen dokunun çoğu bağ dokusu ve bez dokusu içeriyorsa meme dokusu “yoğun” demektir.
Kanser dokusu da mamografide beyaz renkte görüldüğünden yoğun meme dokusu olan kadınlarda, hastalığı ayırdetmek daha zor hale gelir. Bu durum, kutuplarda her yerin karla kaplı olduğu ortamda dolaşan bir kutup ayısının seçilememesine benzetilebilir.
Yoğun meme dokusu içerisinde mamografinin kanseri saptama başarısı %30-69’e kadar düşebilir.
Tip 1 (çoğunluğu yağ dokusu) ile Tip 4 (çoğunluğu bağ dokusu ve bez dokusu ) arasındaki 4 kategoriden birisine sokularak sınıflanır.
Kadınların yaklaşık yarısında, “yoğun meme dokusu” şeklinde sınıflandırılabilecek Tip 3 ve Tip 4 meme dokusu bulunur.
Yoğun meme dokusu daha çok genç kadınlarda ve küçük meme yapılarında daha sık rastlanmakla beraber tüm yaş gruplarında ve tüm meme yapılarında olabilir.
Meme Dokusunun Yoğun Olup Olmadığını Nasıl Anlaşılır?
Bunu anlamanın en güvenilir yolu mamografi çektirmektir. Tek başına meme muayenesi, meme dokusunun yoğunluğu hakkında kesin bilgi vermez.
Yoğun Meme Dokusu İle Kadının Meme Kanserine Yakalanma Riski Arasında Bir İlişki Var Mıdır?
Yoğun meme dokusu olan kişiler ile yoğun meme dokusu olmayan kişiler karşılaştırıldığında, yoğun meme dokusu olanlarda meme kanseri riski daha fazladır.
Bu grupta, fibrokistik değişiklik dediğimiz iyi huylu değişiklikler de sık olarak izlenmekte olup, fibrokistik değişikliğin değişik alt gruplarına göre, meme kanseri riski 1 ile 6 kat arasında artış gösterir.
Yoğun Meme Dokusu Olan Kadınlar Ne Yapmalıdır?
Doktoru tarafından kendilerine yoğun meme dokusu taşıdıkları ifade edilen kadınlar, meme kanseri hakkında bilgilendirilerek, ek olarak başvurulabilecek görüntü yöntemleri hakkında fikir sahibi olmalıdır.
Ultrasonografi, 3 boyutlu mamografi (tomosentez) ve meme MRG, mamografide gözden kaçabilecek bazı kanserleri saptayabilir, ama bu yöntemlerin de bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Fazla duyarlı olan bu yöntemler, bu sefer de gerçekte kanser olmayan dokuları kansermiş gibi göstererek (yani yanlış pozitif sonuçlar vererek) biyopsi gerektirebilecek alanlar saptayabilir. Ayrıca, meme dokusu yoğun olan kişilerde bu yöntemlerle saptanan kanserlerin tedavisinin meme kanserinden ölüm riskini azalttığına dair yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, yoğun meme yapısı olan kadınlar, ek inceleme yöntemlerinin fayda ve zararlarını doktorları ile konuşarak tartışmalı ve buna göre karar vermelidir.
Meme Yapısı Yoğun Olmayan Kadınlar Da Kontrole Gitmeli Midir?
Evet. Tüm kadınlar gibi, meme yapısı yoğun olmayan kadınlar da meme kanserine yakalanabileceğinden mamografilerini düzenli olarak yaptırmalıdır. Bu şekilde düzenli olarak yapılan mamografi, meme kanserinden ölümleri azaltmada etkisi bilinen tek tarama yöntemidir. Uygun yaş grubundaki tüm kadınlarda, meme yoğunluğundan bağımsız olarak (meme dokusu yoğunsa da değilse de) mamografi çekilmesi önerilmektedir.